Stage bij oud-Olympisch kampioen judo Frank Wieneke

Frank Wieneke

Op zondag 10 maart namen 11 judoka’s van Judoclub Bunde deel aan een trainingsstage van voormalig Olympisch judokampioen Frank Wieneke (57) in Baexem. Deze Duitse topjudoka won in de jaren 80 vele internationale judotitels, met als hoogtepunt het winnen van de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984. In 1988 werd hij vice-Olympisch kampioen in Seoul en verder werd hij Europees kampioen in 1986 en 2x vice-Europees kampioen. Hij kwam altijd uit in de klasse tot 78 kilogram. Wieneke was in 1984 als 22-jarige outsider aan de Olympische Spelen begonnen, maar stapsgewijs wist hij zich een plek in de finale te veroveren door in de voorrondes o.a. de Japanner Takano te verslaan. In de finale moest hij het opnemen tegen de grote favoriet Neil Adams uit Groot-Brittannië en na ongeveer 5 minuten wedstrijd wist Wieneke de titel te winnen door Adams te verslaan met een linkse ippon-seoi-nage (schouderworp) die ippon opleverde.
In Baexem maakte hij goede analyses van diverse wedstrijdtechnieken, waaronder ippon-seoi-nage en morote-seoi-nage. Hij is voorstander van technisch judo en hij heeft dan ook veel tijd doorgebracht in Japan, het mekka van het judo. Verder heeft hij ook aandacht besteed aan ne-waza (grondwerk) en vertelde hij diverse anekdotes over zijn belevenissen als wedstrijdjudoka. Ook was hij vol lof over het hoge judoniveau in Nederland. Dit was trouwens al de derde keer dat Judoclub Baexem een wereldtopper wist te strikken voor een uitgebreide stage. Vóór Wieneke gaven Neil Adams (2016) en Angelo Parisi (2018) al acte de présence en ook deze stages waren de moeite waard. Wie de volgende topper wordt blijft nog een verrassing.