Get Adobe Flash player

Kalender

Vorige maand Januari 2019 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Inloggen

Goede afsluiting van 2018 en start in 2019 voor Judoka's uit Bunde.

Succes in België

Tijdens het jaarlijkse ne-wazatoernooi, op zaterdag 5 januari in het Belgische Meeuwen-Guitrode, waren diverse judoka’s van Judoclub Bunde succesvol. Tijdens dit onderdeel mag alleen gejudood worden vanuit het grondwerk.
De resultaten:
1e plaats: Luc van Oerle -81 kg.
2e plaats: Nino Lenaers -90 kg.
4e plaats: Chris Vaessens -73 kg.

Succes in Amby

Tijdens het nieuwjaarstoernooi, georganiseerd door Judoclub Amby, eindigden diverse judoka’s van Judoclub Bunde op het erepodium.
De resultaten:
1e plaatsen: Eric Lubbers, Levy Zurek en Jeroen Limbourg.
3e plaats: Tjodun Lubbers.
4e plaats: Mika Laugs en Veerle Nijpels.
5e plaats: Lenn Peerbooms


Alle judoka’s van harte proficiat!

Judo examens

In verband met de halfjaarlijkse judo-examens op dinsdag 15 en donderdag 17 januari vervallen op die dagen de reguliere judolessen.

Succes tijdens BOG-judotoernooi in Geleen.

Op zondag 9 december namen twaalf judoka’s van Judoclub Bunde deel aan het jaarlijkse judotoernooi in sporthal Glanerbrook in Geleen. Voor sommigen was het de eerste of de tweede keer dat ze deelnamen aan een groot judotoernooi.
De uitslagen:
1e plaats: Gijs Limbourg (hij won 2x goud, nl. bij de jongens tot 15 en bij de jongens tot 18 jaar)
2e plaats: Eric Lubbers
3e plaats: Tjodun Lubbers, Nino Lenaers
4e plaats: Katrina Bohler


Alle judoka’s van harte proficiat!

 Succes tijdens Limburgse kampioenschappen judo LK judo tot 12 jaar 2018in Roermond.

 

Op zondag 2 december deden vier judoka’s van Judoclub Bunde mee aan de Limburgse kampioenschappen voor jongens tot 10 en jongens tot 12 jaar. Levy Zureck, Lenn Peerbooms, Eric Lubbers en Jeroen Limbourg traden aan op de mat namens onze vereniging. Voor Levy en Lenn was het vooral belangrijk om ervaring op te doen, maar Eric en Jeroen moesten hun zilveren medailles van vorig jaar verdedigen of verbeteren. Eric lukte het weer om 2e te worden na een uitstekend toernooi en Jeroen werd ditmaal 3e in zijn klasse.

Alle judoka’s van harte proficiat!

Geslaagde jubileumdag voor Judoclub Bunde

Groepsfoto Jubileum 2018 opt

Op zaterdag 6 oktober j.l. organiseerde onze vereniging een speciale jubileumdag voor alle leden en genodigden, want de vereniging bestaat 60 jaar! ’s Ochtends waren er workshops aikido en Braziliaans ju-jitsu. Het aikido stond o.l.v. John Nelisse van aikidovereniging Mushinkan uit Beek en het Braziliaans ju-jitsu werd gegeven door Rutger Custers. Rutger is 10 jaar lid geweest van judoclub Bunde, maar enkele jaren geleden is hij verhuisd naar Noorwegen waar hij judo heeft verruild voor Braziliaans ju-jitsu en dat doet hij met veel succes overigens. De judoka’s van Judoclub Bunde hebben op deze wijze kennis kunnen maken met deze twee disciplines. ’s Middags werd er een zeskamp georganiseerd. Daarbij werden groepen samengesteld die opdrachten dienden uit te voeren en vragen moesten beantwoorden m.b.t. judo. ’s Avonds was er een receptie in café zaal Regina. Onder het genot van een drankje en een hapje werden herinneringen opgehaald uit het rijke verleden van onze vereniging. Al met al kan de club terugkijken op een succesvolle dag! Veel dank aan de mensen achter de goede organisatie.

Succes voor Gijs Limbourg in Groot-Brittannië

Op 23 en 24 juni werd in het Engelse Kent “The Kent International” gehouden. Dit is een toptoernooi voor judoka’s uit diverse Europese landen en natuurlijk was Nederland daar vertegenwoordigd met een sterke ploeg. Omdat Gijs Limbourg lid is van het RTC (Regionaal Trainingscentrum Zuid-Oost), een soort regionale kernploeg voor jonge talentvolle judoka’s, werd hij voor dit toernooi geselecteerd door de Judo Bond Nederland. Gijs deed mee in de klasse tot 55 kilogram bij de jongens tot 15 jaar. Na zijn overwinning in Venray en zijn bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap werd er van hem veel verwacht. Gijs startte uitstekend door binnen 10 seconden te winnen van de Engelse kampioen. Halverwege het circuit moest hij nipt in een opponent zijn meerdere erkennen, maar via de herkansingen kwam hij terecht in de partij om de bronzen medaille. Daar trof hij weer de Engelse kampioen en het was Gijs die wederom de winst naar zich toetrok. Brons voor Gijs in een ijzersterk deelnemersveld! Proficiat namens de leraren, het bestuur en alle judoka’s.

Uitslag Kent International, jongens -55 kg. U15:
1. Ayoub Dafallah Ernest Bevin
2. Charlie Thorpe Black Dog
3. Gijs Limbourg Judoclub Bunde
3. Sam Elliott Micklefield

Een blauwtje lopen

Het is jammer dat ik, Sebastiaan Fransen, dit artikel schrijf. Helaas is het nog steeds nodig. Ondanks de vele artikelen die beschikbaar zijn over dit onderwerp. Er zijn namelijk nog steeds mensen die een blauwe judogi aantrekken. Naar de training, maar zelfs op examens heb ik weleens deelnemers haastig zien onderhandelen met collega-judoka voor het lenen van een witte judogi.

Geschiedenis van de blauwe judogi
©IJF Media door G. Sabau en M. Mayorova De blauwe judogi is een idee van Anton Geesink. Het idee was oorspronkelijk helemaal een kermis met rode en blauwe pakken. De achterliggende gedachten was dat het duidelijker voor scheidsrechters en toeschouwers is wie het punt scoort door een groter contrast tussen de judoka. Uiteindelijk heeft de International Judo Federation (IJF), ondanks het vele lobbyen van de Japanners, in 1997 de blauwe judogi geïntroduceerd. Daarvoor droegen beide judoka allebei een witte judogi, waarbij voor het onderscheid de ene judoka een witte obi (band) om heeft en de andere judoka een rode obi. Overigens vinden vele Japanse judotoernooien nog steeds plaats op deze manier.

Geschiedenis van de witte judogi
Onze grootmeester Jigoro Kano is de bedenker van de moderne keikogi (trainingskleding). Zijn judogi heeft vele andere krijgskunsten geïnspireerd (zoals aikido, kendo en karate). In het boek In The Dojo speculeert Dave Lowry dat de judogi waarschijnlijk is geïnspireerd door de brandweerlieden uit Japan. Zij droegen zware jassen ter bescherming. Voor het blussen werden ze met water doordrenkt, zodat de drager beter bestand was tegen de hitte en vlammen. Kano liet zijn studenten judogi dragen om praktische redenen, niet omdat het zo mooi staat. Volgens de archieven van de Kodokan waren hiervoor zijn motieven waardigheid en veiligheid. In eerste instantie hadden de judogi korte mouwen. Waarschijnlijk omdat de judoka last hadden van brandwonden op de ellebogen door de tatami (mat), zijn de mouwen langer gemaakt.
De judogi had vroeger altijd een witachtige kleur. Niet puur wit, maar de witte kleur van ongebleekt katoen. Dit was goedkoop en de ongebleekte kleur van katoen is in overeenkomst met de spirit van budo. Het is eenvoudig en natuurlijk. In Japan kun je nog steeds ongebleekte judogi kopen.

Wit staat voor zuiverheid
Er wordt ook vaak een link gelegd met zuiverheid. Wit staat voor zuiverheid in het Shintoïsme. Samen met het Boeddhisme een belangrijke religie in Japan. Het is niet duidelijk of het Shintoïsme Kano daadwerkelijk heeft beïnvloed of achteraf als verklaring is verzonnen. Zuiverheid is een belangrijk concept en is overal zichtbaar in Japan, denk maar aan de onsen (heetwaterspa’s) en het uitdoen van de schoenen voordat men naar binnengaat. De witte kleur van de judogi staat mogelijk ook voor het bewaren van de zuiverheid van de geest en zuiverheid van het judo. Een ander voordeel is dat bij een witte judogi sneller kan worden gezien of het schoon is, dit is moeilijker bij een judogi met een donkere kleur.

Niet afwijken van traditie
Waarom dan geen blauwe judogi? Er moet een hele goede reden zijn voor het afwijken van traditie in budo. Als van tradities wordt afgeweken, dan is judo niet meer dan gewoon een sport.
De enige motieven om een andere kleur judogi te dragen zijn mode en ego. Het volgen van de mode lijkt me niet relevant bij het beoefenen van traditionele budo. Voor een groot ego is in de dojo geen plaats. Een traditionele witte judogi laat zich niet beïnvloeden door iets onbelangrijks als mode en zorgt dat iedereen qua kleding gelijk is op de tatami.
Wat mij betreft wordt het besluit van de IJF voor het toestaan van blauwe judogi ook weer teruggedraaid. Op (inter)nationale toernooien staan fantastische scheidsrechters en is er beschikking over videobeelden mocht het echt heel onduidelijk zijn. Het grote contrast is overbodig geworden, als het ooit al een echt probleem is geweest.
Bij alle andere activiteiten op gebied van judo voegt een blauwe judogi in mijn ogen sowieso niets toe en doet afbreuk aan het judo. Ik draag zelf altijd een witte judogi. Hopelijk geef ik op deze manier het goede voorbeeld aan andere judoka. Laten we vasthouden aan de tradities met betrekking tot de judogi. Neem bijvoorbeeld Braziliaans Jiu-Jitsu. Ondanks dat het veel van de mooie tradities van het judo mist, zijn hun ne-waza (grondtechnieken) echt superieur. Als ik hun trainingspakken zie, realiseer ik hoe ‘mooi’ onze judogi is in al zijn zuivere eenvoud met weinig of geen logo’s. Laten we onze judogi dan ook met waardigheid dragen!

Copyright Sebastiaan Fransen